Newsletter

Zapisz się już teraz, a poinformujemy Cię o nowych terminach szkoleń oraz aktualnych promocjach.

© 2013 Event Institute

certyfikat uczestnictwa

ZARZĄDZANIE OBIEKTEM GASTRONOMICZNO-HOTELOWYM

OPIS SZKOLENIA:

Celem szkolenia jest przygotowanie do pracy na stanowisku Managera Obiektu Gastronomiczno-Hotelarskiego. Program szkolenia dostarczy wiedzy z zakresu szeroko pojętej gastronomii oraz podstaw hotelarstwa. Uczestnicy poznają tajniki zarządzania obiektem, finansami oraz personelem. Dzięki odpowiednio dobranym warsztatom, rozwiną swoje umiejętności z zakresu przygotowywania ofert, list kontrolnych oraz profesjonalnej obsługi klienta. Dodatkowo otrzymają cenne wskazówki dot. sposobów reklamy oraz metod zwiększenia sprzedaży.

GRUPA DOCELOWA:

Szkolenie skierowane jest do pracowników / właścicieli obiektów gastronomicznych i hotelowych nakierunkowanych na rozwój zawodowy.

PROGRAM:

1. Zarządzanie obiektem gastronomiczno-hotelowym - wprowadzenie
2. Wyposażenie obiektu
3. Sztuka restauracyjna
4. Menu
5. Usługi dodatkowe
6. Bezpieczeństwo i higiena żywności
7. Podstawowe dokumenty, arkusze (warsztat)
8. Zarządzanie zaopatrzeniem
9. Zarządzanie finansami
10. Marketing usług
11. Zarządzanie personelem
12. Sytuacje trudne

więcej >>

1. Zarządzanie obiektem gastronomiczno-hotelowym - wprowadzenie
- Rodzaje działalności w gastronomii oraz hotelarstwie.
- Wybór odpowiedniej specjalizacji oraz stylu prowadzenia obiektu
- Grupa docelowa
- Trendy na rynku HoReCa oraz statystki

2. Wyposażenie obiektu
- Wyposażenie lokalu gastronomicznego - pełna specyfikacja
- Przykładowe przyjęcie - ilość zastawy, ilość stołów, ustawienie (warsztat)

3. Sztuka restauracyjna
- Savoir vivre w obsłudze gości
- Podstawy sztuki kelnerskiej, sprzedaż sugestywna
- Catering - dobór, sztuka podawania
- Alkohol - rodzaje, sztuka podawania, wybór

4. Menu
- Karta menu - wygląd, zawartość, promocje
- Menu weselne / bankietowe / plenerowe / okolicznościowe - odpowiedni dobór, analiza,
- Przykłady (warsztat)

5. Usługi dodatkowe
- Catering wyjazdowy
- Atrakcje

6. Bezpieczeństwo i higiena żywności
- GMP, GHP, HACCP, DDD
- Sanepid
- Listy kontrolne: czystość, urządzenia, inne

7. Podstawowe dokumenty, arkusze (warsztat)
- Karta rezerwacji noclegów - wzór
- Karta realizacji przyjęcia - wzór
- Harmonogram godzinowy przygotowania przyjęcia - wzór

8. Zarządzanie zaopatrzeniem
- Współpraca z dostawcami - analiza, wybór, zasady
- Sztuka negocjacji - podstawowe rady, wskazówki
- Zamówienia, listy dostawców - wzory
- Kontrola dostaw i płatności, kontrola magazynu
- Rejestr faktur
- Sposoby na unikanie strat i ograniczenia kosztów

9. Zarządzanie finansami
- Wskaźniki
- Marża a cena produktu
- Kontrola kasy
- Analiza finansowa

10. Marketing usług
- Jak wyprzedzić konkurencję?
- Reklama dźwignią handlu - najbardziej pożądane sposoby reklamy
- Promocja sprzedaży a oczekiwania klientów
- Metody zwiększenia sprzedaży
- Ankieta zadowolenia

11. Zarządzanie personelem
- Podział obowiązków, podstawy rekrutacji personelu
- Badania, BHP, umowy i inne
- Kelner, barman, recepcjonista, szef kuchni - zakres czynności i kwalifikacje
- Wzory dokumentów
- Sposoby motywowania oraz kontrolowania personelu, wynagrodzenie

12. Sytuacje trudne
- Postępowanie w trudnych i nadzwyczajnych sytuacjach zawodowych
- Rozwiązywanie problemów z reklamacjami

METODY SZKOLENIOWE:

- ćwiczenia indywidualne i grupowe
- dyskusje moderowane
- studia przypadków
- wykład interaktywny

KOSZT: 4500 zł netto (+ 23% VAT)

SZKOLENIE OTWARTE:

Lokalizacja:
Katowice

Koszt:
4500 zł netto
Ilość uczestników:
max 12 osób

Pobierz Formularz zgłoszeniowy

  

SZKOLENIE ZAMKNIĘTE:

Termin: dowolny
Koszt: 11900 zł netto
Ilość uczestników: max 12 osób
DOWOLNA LOKALIZACJA

KONTAKT Z DORADCĄ:

Jestem zainteresowany kontaktem z doradcą:

...